"Műanyag" orvosi várótermi padok kiválasztásának szempontjai

"Műanyag" orvosi várótermi padok kiválasztásának szempontjai

A várótermi bútorok a különböző közösségi intézmények talán legjenlentősebb mértékű igénybevételnek kitett ülőbútorai. A várótermi padoknak, és különösen az orvosi várópadoknak, hosszú évekig megbízhatóan ellenállóknak kell lenniük a használók által okozott hatásoknak.

Az egészségügyi intézményekben a vizsgálatra várva naponta nagyon jelentős betegforgalom jelentkezik az orvosi várókban, a kórházak betegfolyosóin. A betegek között természetesen a kisgyermektől, az idősebb generációig sokféle életkorú és egészségi állapotú ember megtalálható. Az órákig tartó várakozás során a rendelkezésre álló várótermi helyeken bizosítani kell a leülési lehetőséget. Erre a célra kiválóan alkalmasak a különböző anyagú ülőfelüttel készülő orvosi várópadok.

A várótermi padok előnyössége abban rejlik, hogy a 2-3-4-5 fős ülőhelyek biztosítása egy közös acélvázon történik. A várószékekkel ellenben a betegek leüléskor és felálláskor nem tologatják a székeket. A szűk kórházi folyosókon ezáltal a rendezetlen székek nem akadályozzák sem a betegek mozgását sem a gyógyító szakemberek munkáját. Az orvosi várópadok másik előnye, hogy a napi többszöri helyiség takarítás során nem "láberdő között" kell a dolgozóknak a felmosást elvégezni, a padok lábai között könnyebben tisztítható a padlóburkolat.

A várópadok széles választékára jellemző a masszív acél vázsszerkezet. Ezeknek a berendezési tárgyaknak egyszerre 4-5 ember súlyát kell megbízhatóan elviselni. Nagyon fontos, hogy a kiválasztott várótermi padnak a lábában legyenek szintező csavarok, amelyekkel az orvosi váró padozatának egyenetlenségeit ki lehet szintezni és a padlóburkolatát is védve lesz ezáltal. A bútorok beállítása nagyon fontos, mert a szemmel esetleg nem is láthatóan " ferdén álló" várópadok különböző csavarozott alkatrészeiben deformációkat kiváltó  feszűltségek keletkeznek és ez a várótermi pad időelötti tönkremenetelét is eredményezheti.

Az orvosi várópadoknak persze nem csak tartósnak kell lenni, de célszerű olyan formákat, színeket és anyagokat választanunk, amelyek harmonizálnak az orvosi váró színével hangulatával. Egy kellemes, nyugodtságot sugárzó váróterem jó hatással van, az egyébként rossz komfortérzettel érkező beteg számára és ez közvetve gyorsabbá is teheti a rendelőben gyógyító orvos munkáját.

A várópadok lábszerkezetének, a formájának és színének a kiválasztásakor hagyatkozzunk a saját szubjektív látásmódunkra, biztos hogy nagyot nem tévedünk. Az ülőfelületek kiválasztásakor azonban célszerű néhány szempontot figyelembevennünk.

 

ISO várótermi pad

A polipropilén ülőfelület és háttámla az egyik legkedveltebb anyag az egészségügyben használatos bútorok között. Könnyen tisztítható és a nagy forgalmú beteghasználat is alig-alig látszik hosszú évek után is. Ezek a "műanyag" ülőfelütek a pad típusától függően 5-6 színben választhaók, így az orvosi váró hangulatát akár 2 szín használatával is kellemessebbé tehetjük. Az ülőfelületek napi tisztítása miatt célszerű kevésbé perforált ülőfelüteket választanunk, mert a tökéletes fertőtlenítést ezek a díszmarások megnehezítik. A képen látható ISO várótermi pad ún. osztott palásttal készül. A háttámlát két acél oválcsőből hajlított tartóvas rögzíti. Ez egy nagyon masszív megoldás, egyetlen hátránya hogy a konstrukció miatt a háttámla merev és nem követi a különböző testi adottságokkal bíró betegek háttámla nyomását, ezért néhányan keménynek, kényelmetlennek érzik. 

A "műanyag" orvosi várópadok készülnek ún. hajlított üléspalástokkal. Ezeknél a padoknál a támla rugalmasan viselkedik, a beteg hátradőlésekor nem nyom vissza merev módon, hanem kis mértékben hátrahajlik. Ellenérvként általában azzal találkozunk, hogy mivel a háttámlán nincs acél merevítés ezek a palástok könnyen eltörnek. Természetesen készülhetnek és forgalomban is lehetnek olyan műanyag palástok is, amelyek sérülékenyebbek, azonban a megfelelő merevítésekkel és hajlításokkal kialakított várótermi padok csak a vandalizmus hatására károsodnak. A képen látható MONO orvosi várópad üléseinek derékrészein műanyag merevítő bordák kerültek kialakítására, a székpaláston körbe futó halított él eredményezi, hogy a háttámla ne "hibogjon", masszívan támasztja a beteg hátát.

Kérem, ha bármilyen további részletes információra lenne szüksége a megfelelő várótermi pad kiválasztása előtt vegye fel velünk a kapcsolatot akár email-ben akár telefonon.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog