Ha már egyszer ülnöd kell munka közben, mostantól könnyedén dolgozhatsz állva is.

Hogyan segíti elő egy elektromos íróasztal a munkavégzésed hatékonyságát? Milyen módon segít megelőzni a hosszú ülések által előidézett egészségkárosodást? 

Az emberi izomzat és csontváz a mozgásra a dinamizmusra termett. Szervezetünk akkor kerül a legkomfortosabb állapotba, amikor jövünk-megyünk, folyamatosan váltakozó intenzitású mozgásokat végzünk.

Nachemson ábra

A csontozatunkra ható terhelések a különböző testhelyzetek közben.

( Forrás: Semmelweis Egyetem)

Az ábránkon azonnal látszik, hogy a leghelyesebben akkor járnánk el, ha egyszerűen „hanyatt-fekszünk”, hiszen így alig-alig terheljük a szervezetünket. Természetesen ezt kevesen engedhetjük meg magunknak, és egyébként csak a csontozatunkra van kímélő hatással a fekvés, az izomzatunkra és az összes belső keringési folyamatokra kifejezetten káros lenne a mindennapos állandó fekvőhelyzet.

Az ülő-munkavégzés problémái szempontjából a legfontosabb a 100%-os terhelést biztosító helyes állás, és a 140% terhelést biztosító helyes ülés. A további túlzott terheléseket a helytelen álló-, és ülő helyzetek okozzák. Ezeket mindenképpen kerülnünk kell, mert ezek az évek során önkéntelenül felvett pozícióknak köszönhetjük a hát-, nyak,- térd és egyéb ízületi maradandó betegségeket.

 

Az igazi probléma inkább az, hogy milyen módon tudjuk a helyes testtartásunkat folyamatosan fenntartani munkavégzés közben?

Az irodai munka két fontos eszköze az irodaszék és az íróasztal. A mai irodaszékek számos állítható funkcióival nagyon sokféle testmérethez beállíthatók, személyre szabhatók. Az irodai széken egy dolgot nem tudunk beállítani, ami az ergonomikus munkavégzéshez szükséges, az pedig az íróasztalunk magassága. Az ülő-munkavégzéshez szükséges íróasztal magasság általánosságban 72-74 cm között változik. Az üzletekben megvásárolható munkaasztalok is ilyen méretekben készülnek. Mi emberek azonban eltérő méretű lábakkal, kezekkel és magasságokkal éljük a mindennapokat, van akinek a 72 cm magasságú íróasztalra van szükséges, és van akinek 77 cm magasságú munkafelület a megfelelő.

Az íróasztal magasság alacsony, ezért a lábak nem tudnak megtámaszkodni a talpon, a láb izmai és ízületei folyamatos terhelésnek vannak kitéve.

A háttámlás irodaszékben ülő férfi íróasztala magas. A széket magasabbra állította így a lába nem támaszkodik természetesen, mivel a lábszár és a comb 90 foknál nagyobb szöget zár be. A munkaszék rendelkezik karfával, azonban lógnak a kezei, nem tudja megtámasztani a könyökét. A laptop monitorja legalább 30 cm-el alacsonyabb az ideálisnál.

A képen látható munkahely korszerű íróasztalokkal és láthatóan modern irodaszékekkel felszerelt, mégis az évekig ebben a pozícióban dolgozó férfi számára komoly ízületi problémák kialakulását fogja eredményezni.

A Flexi Desk elektromosan állítható magasságú íróasztalainkkal mindenki hajszálpontosan beállíthatja saját magának a munkafelület magasságát. Munkaközben többféle tevékenységet folytatunk. Dolgozunk a számítógépen, tanulmányozunk egy kimutatást vagy egy termékismertetőt, vagy csak tárgyalunk a szemben ülőkkel. Ezekhez a tevékenységekhez más-más munkamagasság az ideális.

Az elektromos íróasztal magasságát egy gombnyomásra megváltoztathatjuk. A gondosan kiválasztott irodaszékünk beállításával, és a megfelelő íróasztal magassággal szinte rákényszerítjük a testünket, hogy lehetőleg mindig helyes maradjon a testtartásunk.  Munka közben a helyes tartásról gyakran megfeledkezünk, és egyébként lehetetlen napi 8-10 órát egyenes derékkal és függőleges nyakkal ülni.

A Flexi Desk állítható magasságú íróasztalok kiválóan alkalmasak csoportos munkahelyeken tárgyalóasztalként elhelyezve is. A különböző megbeszéléseket és konzultációkat állva is el tudják végezni a munkatársak. Az egy mozdulattal megemelt íróasztal mellet frissebben tudják megbeszélni a következő lépéseket és biztos, hogy hatékonyabb ötletekkel fognak előrukkolni. Az állítható tárgyalóasztallal a monoton napi munkavégzés közben visszakapják a mozgás örömét és a pozíció megváltoztatásától felfrissülve tudják folytatni a munkájukat.

Az állítható magasságú elektromos íróasztalok nagyban megkönnyítik a tolókocsikba kényszerült emberek és munkatársak életét. A tolókocsiban ülők számára teljesen különböző asztalmagasságok szükségesek, amelyet egy gombnyomással be tudnak állítani a saját részükre. A hivatalokban és közintézményekben különösen fontos lenne nem csak a bejutását biztosítani a mozgáskorlátozott embereknek, de arra is figyelni kellene, hogy az épületbe bejutva az ügyeiket is könnyebben tudják intézni.

A hivatalos ügyek intézésén kívül az oktatási intézményekben és vendéglátóhelyeken egy-egy állítható magasságú asztal elhelyezésével már kezet nyújtunk a tolókocsiba kényszerült embertársaink számára.

A Flexi Desk íróasztal megtekinthető működés közben a bemutatótermünkben.  Az irodaszék iránt érdeklődő partnereink a Flexi Desk mellett kipróbálhatják és beállíthatják az új munkaszéküket.

A számukra megfelelő irodai szék kiválasztását követően egy gombnyomással beállítjuk az optimális íróasztal magasságot , ezt követően visszatérve a saját munkaasztalához mindenki ellenőrizheti majd, hogy a számára megfelelő íróasztal mellett dolgozik-e, nap mint nap?

Dömök János

d. Projekt Bútor Kft.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog