Gondolatok az ülőmunka-végzésről…

Dömök János
2013. 10. 16. 15:00:00
Gondolatok az ülőmunka-végzésről…

Az elmúlt 7 évben számos közintézmény és vállalat bútorainak tervezésében és gyártásában vettünk részt. Az egyik legsúlyosabb felismeréssé vált a számunkra, hogy az emberek egészségére legkártékonyabb hatást okozó bútordarab az   i r o d a i  forgószék.  Ez a bútor éveken keresztül képes észrevétlenül olyan mértékű egészségkárosodásokat okozni a használóinak, hogy sokak számára már fiatalkorban megkeseríti a mindennapos mozgás örömét.

Az ülőmunka hátrányairól és az egészséges ülés módjáról számos információ és ismeret áll rendelkezésre az érdeklődök számára.

Miért van az, hogy ennek ellenére az orvosok szerint tovább növekszik a reumatológiai megbetegedések száma és az emberek egyre fiatalabb korban kénytelenek a mozgásszervi szakrendeléseket felkeresni?

Munkánk során a működő irodai helyiségekben járva és megfigyelve az irodaszékek legkülönbözőbb típusait valamint az irodaszéken munkát végzők testhelyzetét és mozgásait, néhány elgondolkodtató tapasztalatra tettünk szert.

-Láttunk munkahelyeket, ahol olyan irodaszéken dolgozott az adminisztrátor, amelyen nem volt karfa. Az egész napos gépelés közben a munkatárs karjai lógnak és a nap végére komoly fizikai fájdalmak jelentkeznek a váll-, és könyök ízületeiben.

-Láttunk olyan dolgozót, akinek az irodaszékén volt karfa azonban nem tudta használni munka közben, mert alacsony volt a számára és inkább zavarta a munkavégzésben.

-Láttunk olyan irodaszéket, amelyen szinte minden állítható funkcióval fel volt szerelve, mégis aki rajtaült csak előrecsúszva tudott dolgozni a számítógépen.

-Láttunk olyan dolgozót, akinek az irodaszék háttámlája ergonomikus deréktámasszal készült, de a támla görbülete a derék helyett a hátát nyomta.

-Láttunk olyan irodaszéket, amelynek az ülőlapja annyira meg volt döntve, hogy a rajta ülő dolgozónak szinte kapaszkodnia kellett a karfába, hogy képes legyen dolgozni.

Napjainkban több száz irodaszék közül választhatunk, amelyek a legkülönfélébb beállítási funkciókkal rendelkeznek, különbözőek a méreteik, a megjelenéseik és számtalan az egészségesebb munkavégzést támogató kiegészítő tartozékokkal is felszerelhetők. 

Miért fontos , hogy az irodai forgószék amelyben 8-10 órát vagyunk kénytelenek huzamosan eltölteni, minél jobban illeszkedjen a használók adottságaihoz és a lehető  kényelmesebb legyen számára a munkavégzés?

-Egy vállalat, egy intézmény működtetése az ott dolgozó emberek munkájából tevődik össze, akik irodaszéken ülnek.

-A vállalat megrendelőinek a képviselőivel a vállalat dolgozói beszélnek, akik irodaszéken ülnek.

-Az intézményhez forduló ügyfelek problémáit, az ott dolgozó embereknek kell megoldani, akik irodaszéken ülnek.

-A vállalat jövőbeni sikeres stratégáit, piacvezető termékeinek a fejlesztését olyan dolgozóktól várjuk el, akik irodaszéken ülnek.

-A vállalat pénzügyi folyamatainak az irányítását és lebonyolítását olyan dolgozóktól várjuk el, akik irodaszéken ülnek.

Képzeljük el, hogy mondjuk a Barcelona válogatott játékosainak 3 számmal nagyobb vagy 2 számmal kisebb cipőben kellene játszani 2 x 45 percen keresztül. Nem valószínű, hogy csúcsteljesítményre lennének képesek.

Az ülés egy kényszer testhelyzet a számunkra, ezért ne becsüljük alá.       

A számunkra legmegfelelőbb testreszabott irodaszék létezik, ugyanúgy meg kell találnunk, mint a megfelelő méretű cipőt vagy kabátot.

Az Énszékem Bemutatótermünkben az érdeklődök a vásárlás előtt kipróbálhatnak szinte minden olyan műszaki megoldást, amelyek ma egy irodaszékbe beépítésre kerülhetnek. Megismerhetik, hogy milyen testtartással előzhetők meg a mozgásszervi, ízületi és keringési károsodások és problémák.

Megtapasztalhatják nálunk azt is, hogy milyen az Aktív ülés és valóban kényelmes-e számunkra a Dinamikus ülés. Partnereink kipróbálhatnak néhány különleges olasz Design forgószéket is.

Az érdekességek mellett természetesen megkíséreljük megtalálni az Ön és kollégái testi adottságainak leginkább megfelelő irodai munkaszéket. Azt a széket, amelynek a támlamagassága, a támla dőlésszöge, az ülőlap mélysége, a karfa magassága, az ülőlap dőlésszöge, a deréktámasz magassága és a háttámla ellennyomása az Ön számára a legmegfelelőbb.

Kipróbálhatja, hogy Önnek a hagyományos kárpitos szivacsos háttámla a komfortosabb, vagy talán a mások által előnyösebbnek tartott hálós háttámlák. Meg fogja tudni, mert nálunk kipróbálhatja mit jelentenek a permanent contact, a synchronmechanika vagy a multiblokk mechanika kifejezések, hiszen ezek a szerkezetek vannak beépítve irodaszékekbe.

Az irodaszékek beállításai azonban semmit nem érnek, ha Mi használók nem törekszünk az egészséges testtartás kialakítására. Sokaknak ez természetessé vált azonban vannak olyanok is, akik a gyerekkorban, az iskolában vagy a munkahelyen rendelkezésükre álló székekhez alkalmazkodva sajnos megszoktak egy hátrányos testhelyzetet.

Ezt az egészséges ülőhelyzet kialakítást szeretnénk a mai gyerekek részére elősegíteni a Bemutatótermünkben található görgős gyerekszékekkel is, amelyekkel már most tudatosíthatjuk a kicsikben a megfelelő szék fontosságát.

Az Énszékem Bemutatótermünkben kipróbálható irodaszékek magyar, cseh, olasz, és német gyártmányok. A megbízható minőséget a 3-5 év garancia mellett a magas szintű gyártási kultúra valamint a termékek megfelelőségét igazoló Minőségtanúsító Intézetek Tanúsítványai is igazolják.

 

Ne feledjék az ülés, az egyhelyben ülés időtartama a fontos! Ülni bármin lehet 10-20 vagy talán még 30 percig is egészségkárosodás nélkül, azonban a huzamosabb időtartamú ülőmunka éveken át, nap mint nap az emberi létünk egyik nagyon fontos élményét veheti el Tőlünk, a mozgás a helyváltoztatás szabadságát.

 

Dömök János

d. Projekt Bútor Kft.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog