Attól, hogy napi 1 pohár jó minőségű vörösbor egészséges, hetente 1 nap 7 pohár vörösbor már ártalmas – avagy hogyan csökkentsük az ülőmunka ártalmait!

Dömök János
2017. 06. 28. 06:28:12

Attól, hogy napi 1 pohár jó minőségű vörösbor egészséges, hetente 1 nap 7 pohár vörösbor már ártalmas – avagy hogyan csökkentsük az ülőmunka ártalmait!

/Talán nem is csak az ülőmunka káros hatásairól./

Szövegdoboz: Forrás: trombozis.blog.hu Az ülőmunka ártalmai az elmúlt 10-15 évben erőteljesen reflektorfénybe kerültek, természetesen joggal. A vásárlók körében is egyre népszerűbbek azok az irodaszékek, amelyek személyre-szabható megoldásokkal felszereltek. Sokan ma már ismerik az állítható magasságú karfák, deréktámaszok és állítható ülésmélység előnyeit. Ez természetesen nagyon pozitív változás, azonban mintha egy kicsit már megint kezdenénk átesni annak a bizonyos lónak a túloldalára.

Egyre többen keresik fel a Bemutatótermünket azzal,hogy

„ már egy ideje fáj a derekam és a nyakam ülés közben, eldöntöttem most pedig veszek egy jó  irodai forgószéket”. Bár nagyon sok ergonomikus irodaszék közül választhatunk, azonban azt a forgószéket ami teljes mértékben megvéd a reumatológiai károsodásoktól és cukorbetegségtől még nem alkotta meg senki és nagy valószínűséggel nem is lesz ilyen szék. Olyan irodai szék pedig szintén nem szerezhető be sehol, amely korábban a tartós ülésből már kialakult egészségügyi problémákat képes lenne visszafordítani.

Amikor azt érzed, hogy mozgás közben a tested különböző pontjain fájdalmak jelentkeznek, előbb keress fel egy reumatológus szakembert és utána kezdj el egy új irodaszéket beszerezni magadnak.

A legtöbbet viszont azzal teheted az egészségedért, ha elkezdesz tudatosan figyelni napközben a mozgásodra és az ülésedre. Persze én is tudom, hogy amikor belemerülünk a napi tennivalókba egy pillanat alatt megfeledkezünk mindenről, csak a határidők, csak a feladatok és csak az eredmény kavarog a tudatunkban. De muszáj legalább óránként magadra nézni, hogy hogyan ülsz és megváltoztatni a helytelen testtartásodat.

A legszerencsésebb persze az lenne, ha állva dolgoznánk, mert az nemcsak a testnek jó, de az agy is kreatívabban működik, szabadabban áramlanak a gondolatok. Szókratész nem véletlenül sétáló iskolában adta át a növendékeinek az ismereteket. Churchill és Jobs legtöbbször állva írták a beszédeiket és úgyis adták elő.                                                                      

Ha napközben többször magadra nézel, azzal megszakítod az agyad folyamatos zakatolását is, így ennek a nagyon fontos szervednek is biztosítasz egy kis pihenőt és azt a néhány percet többszörösen képes leszel a frissebb gondolkodásoddal behozni.

Sokan az egész napos ülőmunka után egy kiadós futással próbálják kompenzálni a 10-12 órás ülést. A futás egyébként jó, de valójában annyit segít, mint az alkoholistán a heti 1 nap józanság. A futást persze tartsd meg ha örömöd leled benne, de törekedj arra hogy napközben is minél több aktív tevékenységet végez a munkahelyeden és az otthonodban.

Ha teheted, menj gyalog vagy biciklivel dolgozni. Inkább lépcsőt használj, mint liftet. Ha valamit elfelejtettél és vissza kell menned érte ne mérgelődj túl sokat inkább örülj, hogy megint sétálhatsz néhány percet. Az igazi néma gyilkos a számítógép előtti evés, ne csináld – bár ez nekem sem mindig sikerül. A gép előtt eleve görnyedve ülni és ebédelni, szabadkártya a diabéteszhez. A monitoron látott információk olvasása közben nem veszed észre, hogy már régen jól laktál és csak eszel és eszel. Az emésztési és keringési folyamataid a görnyedt üléstől ráadásul már egyébként is csak alig-alig működnek.

Otthon a házi munkára, kutyasétáltatásra és a szemétkivitelre gondolj aktív tevékenységként, mert ezeknek is köszönheted majd, hogy 60 éves korod után is mozgékony, kiegyensúlyozott életet tudj élni.

Forrás: Blue Zones

Természetesen, ha a fentebb leírtakkal együtt is, egy saját magadra beállítható irodai forgószékre azért szükséged lesz,

HA MÁR EGYSZER ÜLNÖD KELL…

Dömök János

d. Projekt Bútor Kft.

www.projektbutor.hu  www.projektdesigner.hu  www.enszekem.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: blog