7 szempont amiért érdemes „design” széket” vásárolni 2. rész

7 szempont amiért érdemes  „design” széket” vásárolni

2. rész

1. Monotonitás.

Mi emberek a legtöbben vizuális lények vagyunk. Általában a látvány, a kép jobban hat ránk, mint a hang. Ezt bizonyítja az internet, a televízió, és még a Facebook is. A képeken látott események hatnak ránk, agyunk sokkal könnyebben feldolgozza ezeket a vizuális impulzusokat, mint a hangi jeleket.

Ebből következik, hogy a különböző helyszínek, enteriőrök és terek is képesek más-más hangulatba hozni bennünket.

Általában, ha biztonságra vágyunk,  a saját otthonunkban, a megszokott környezetünkben szeretünk tartózkodni. Ha elmélyednénk a történelmünkben, az emberi lét értelmében és fejlődésében, akkor elmegyünk egy múzeumba és hagyjuk, hogy hassanak ránk a látottak. Ha szükségünk van néhány nap pihenésre, kimozdulnánk a régi környezetünkből, egy kis ideig kényeztetnénk magunkat kisebb nagyobb luxus dolgokkal, valószínű elmegyünk egy wellness szállodába. Ha ünnepelni szeretnénk, vagy jó benyomást tenni a rokonokra, a barátokra vagy éppen egy üzletfélre, meghívjuk Őket egy kellemes és elegáns étterembe.

Természetesen egy „bútoroson” kívül senki nem nézi állandóan a székeket és asztalokat, de azt teljes bizonyossággal állítom, hogy mindenkiben előidéznek valamilyen hangulatot a látott, érzékelt berendezési tárgyak.

Képzeljük el, hogy ha mindenki mindenhova ugyanazt a legolcsóbb franciaágyat vásárolná meg otthonra a hálóba, vagy a szállodatulajdonos a szobákba. A hétvégi szállodai szobánk pontosan olyan bútorokkal lenne berendezve, mint a saját hálónk, de még a színei is nagyon hasonlóak, mert a szállodában is csak két szempontot vettek figyelembe a bútorok beszerzésekor, a „funkciót és az árat”.

Elvisszük a barátainkat egy étterembe és azt tapasztaljuk, hogy a vendéglős ugyanolyan asztalokon terít a részünkre és ugyanolyan székekre ültetnek bennünket, mint a saját konyhánkban. A vendéglős szintén csak két szempontot tartott szem előtt az étterem berendezésekor, „az árat és a funkciót” .

Átmegyünk a szomszédba vagy vendégeskedünk egy barátunknál, és annyira ugyanolyan minden, mint otthon, hogy észre sem vesszük, és „már a kanapén elnyúlva nézzük a kedvenc sorozatunkat”. Miért? Mert mindannyian racionálisan csak két szempontot vettünk figyelembe a lakásunk berendezésekor a „funkciót és az árat”. 

Természetesen nem azt állítom, hogy mindennek mindenhol másképpen kellene kinéznie, hanem azt hogy mennyire lehangoló, szürke és unalmas lenne az épített környezetünk, ha csak két kritériumot vennénk figyelembe bútorvásárláskor, amelyek természetesen nagyon fontosak. Vizsgáljuk meg, mire érdemes még figyelnünk, mielőtt széket vagy asztalt vásárolunk?

 

2. Kreativitás.

Mindannyian végzünk valamilyen munkát, amelyet kétféle módon is csinálhatunk. Elvégezzük mindennap csak úgy a szokásos módon, hogy a következő hónap elején megkapjuk a fizetésünket és lehetőleg megmaradjon továbbra is az állásunk. Elvégezhetjük úgyis, hogy megpróbáljuk hatékonyabbá tenni, folyamatosan fejlesztve és javítva a tevékenységünket.

A kreatív munkavégzés eredménye, hogy érdekesebbé tesszük magunk számára azt a nem kevés órát, amelyet munkával töltünk és előbb vagy utóbb felfigyelnek a teljesítményünkre és elismerik azt.

Ahhoz azonban, hogy valamit megváltoztassunk akár a munkában akár az életünkben, ahhoz építészek vagy éppen a művészek jelentik, hanem minden olyan ember, aki képes elképzelni egy változást a saját vagy más emberek életében. Természetesen vannak emberek, akik ontják az ötleteket nap, mint nap, de kreatív az az ember is, aki képes úgy kiszolgálni egy vásárlót, hogy az még hetekig jó érzéssel gondol vissza az üzletre, vagy egyszerűbbé tud tenni egy adminisztrációs feladatot, esetleg meggyorsít, és ezáltal olcsóbbá tesz egy vízvezeték javítási munkát.

 

„A képzelet fontosabb, mint a tudás.” – mondta Albert Einstein.

Minden tett a képzeletünkből indul ki, melynek alapja a kreativitás, amely elsősorban az évek alatt ránk hatással bíró vizuális dolgok összességéből alakul ki. Ezért is különösen fontosak azok a terek és környezetek amelyekben nap mint nap megfordulunk, ahova naponta hazamegyünk vagy ahol életünk jelentős részét munkával eltöltjük.

A megtervezett „design bútorok” olyan berendezési tárgyak, melyek emlékeztetnek bennünket a mindennapokban, hogy egy már régen kitalált tárgyat, egy széket vagy asztalt is számtalan kreatív megjelenésben el lehet képzelni, és meg lehet valósítani újra és újra

Tartalomhoz tartozó címkék: blog