7 szempont amiért érdemes „design” széket” vásárolni 1. rész

7 szempont amiért érdemes  „design” széket” vásárolni

1. rész

Gyakran találkozom azzal a megjegyzéssel, hogy drágák a design székek. A design szó valóban mintha napjainkban átalakult volna a drága kifejezés szinonimájaként. Rendszeresen figyelve a modern bútortrendeket - elsősorban az olasz kortárs tervezéseket -, tanulmányozva a gyártók árait és figyelve a magyar forgalmazók eladási árait, sajnos azt kell megállapítanom, hogy talán nem véletlenül váltak a vásárlók fejében a design és drága kifejezések rokon-értelmű szavakká.

Ebben a jegyzetben megkísérlem összefoglalni azokat a szempontokat, amelyek a design fogalmát az eredeti jelentésébe helyezik vissza és talán segítséget jelenthetnek a következő bútorod kiválasztásához is.

A Design szó jelentése - tervezni.

A bútorok és berendezési tárgyak gyártásának és tervezésének a szétválása olyan 150 évvel ezelőtti időszakra tehető. Addig az asztalokat, szekrényeket és székeket az erre szakosodott asztalosmesterek és manufaktúrák készítették, a jómódú emberek részére kizárólag rendelésre. A kézművesek tervezték meg a megrendelő kívánságának megfelelő bútort, majd el is készítették azt.

A bútorgyártásban az első jelentős változás a polgárosodás kialakulása során következett be, amikor egyszerre nagy mennyiségű és megfizethető berendezési tárgyra lett szüksége az emberiségnek.

Egy XlX. századi konyha berendezései.

Ezeknek a hirtelen megnövekedett igényeknek a régi technológiával és az egyre nagyobb mennyiségben szükségessé váló alapanyagok biztosításával egyre nehezebben tudott a kézművesipar megfelelni. A bútorokat el kezdték megtervezni, a kézműves iparosok közül el kezdtek kiválni az első bútortervezők, az első designerek.

A tervezési munka kezdetben két fő szempontra irányult, éspedig

  1. Hogyan lehet a székeket és asztalokat minél gyorsabban és minél nagyobb számban előállítani?
  2. Hogyan lehet az egyes bútorokhoz a funkciójuknak megfelelően minél kevesebb anyagot felhasználni?

Ezen törekvéseknek az eredményeként új gyártási technológiák születtek, a berendezési tárgyak árai egyre csökkentek, a bútorok megvásárlása egyre szélesebb vásárlóközönség számára vált elérhetővé. Az egyik legismertebb sorozatgyártási megoldás, amely ebben az időszakban kialakult, például a hajlított faanyagokból készített THONET székgyártás lett.

A design és a designerek munkája napjainkban is rettentően fontos és hasznos az emberiség számára. A világ és benne a társadalom, a gazdaság és az ökológiai környezet folyamatosan változik. Ma már nem azokra a problémákra kell válaszokat kidolgozni a tervezőknek, mint 150 éve.

A mai legnagyobb kihívások közé az ökológiai terhelések csökkentése és az ergonómiai követelmények minél magasabb szinten történő biztosítása tartozik. Napjainkban rengeteg irodabútor és lakásbútor közül választhatnak a vásárlók. Talán túlságosan is széles a választék. Az interneten, az üzletekben óriási a kínálat. A bútorok előállítása óriási anyagszükséglettel és energiafelhasználással jár.

A tervezők feladata napjainkban olyan bútorok tervezése, amelyek a lehető legnagyobb arányban tartalmaznak újrahasznosított anyagokat. A bútorkonstrukciók a megfelelő stabilitás mellett a lehető legkevesebb nyersanyag felhasználását igényeljék. Az asztalok és székek minősége biztosítsa a hosszú élettartamokat. Az anyagok minél nagyobb arányban újrahasznosíthatók a bútorok szétbonthatók legyenek.

Természetesen, ahogy minden más árucikk megvásárlásakor a bútoroknál is nagyon jelentős tényező a vásárlók anyagi lehetősége. Hiába rendelkezik valaki kifinomult ízléssel és ökológiai szemlélettel, ha éppen abban az adott életszakaszban éppen szűkösek a pénzügyi lehetőségei.

Az anyagi helyzetünk és élethelyzetünk azonban az évek során többször is változnak, különösen ebben a felgyorsult rohanó világban. Gyorsan kell megoldani problémákat, nincs idő semmire, legtöbbször még olyan tartós cikkeket is gyorsan kell megvennünk, mint egy asztal, étkezőszék vagy éppen egy fotel.

A jegyzetünk következő részeiben összegyűjtöttünk 7 szempontot –és nem elsősorban műszaki jellemzőket - amelyeket célszerű figyelembe venned mielőtt pénzt adnál ki egy lakberendezési tárgyért vagy egy irodabútorért.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
Kérdésed van?

Névnapok

Mai napon 2019. május 25. köszöntjük Orbán nevű látogatóinkat névnapjuk alkalmából!

Holnapi napon Evelin, Fülöp napját ünnepeljük.

www.projektdesigner.hu

Nem találta meg, amit keresett?

www.projektbutor.hu

Nem találta meg, amit keresett?